donderdag 23 augustus 2007

Dick Cheney in 1994: oorlog in Irak wordt een moeras

In 1994 werkte Dick Cheney, nu vice-president voor 'Dubya', voor Bush Senior. De oude Bush voerde ook oorlog in Irak, maar koos ervoor om Saddam Hussein niet uit het zadel te wippen, omdat dat niet verstandig zou zijn. In een interview uit 1994, dat ongeveer een week geleden weer opdook, geeft Cheney haarfijn aan waarom:


Dit is een verbluffende analyse, die nog steeds opgaat. Nog steeds is het land onbestuurbaar en nog steeds is het niet een groot aantal Amerikaanse levens waard. Cheney waarschuwde dat het een quagmire, een moeras zou worden. Helaas speelden er in 2002, toen de VS onder Dubya Irak aanvielen, andere belangen. Olie bijvoorbeeld, of het bedrijfsbelang van Halliburton, een bedrijf dat zeer succesvol is met contracten voor het Amerikaanse leger. Cheney is - heel toevallig - ex-medewerker van dat bedrijf en nog steeds grootaandeelhouder. Sinds het begin van de oorlog in Irak gaat het fantastisch met het bedrijf.
Cheney heeft inmiddels aangegeven dat er natuurlijk een heel belangrijke gebeurtenis is geweest, that changed everything: 9/11. Maar dat is niet waar, zoals heel veel van wat Cheney en Bush zeggen gewoon niet waar is. De aanslagen op het World Trade Center hebben alleen de Amerikanen en hun wereldbeeld veranderd - niet de wereld zelf en al helemaal niet de verhouding VS-Irak.

Geen opmerkingen: