zondag 18 november 2007

Nederland - Haagse projectie

Een treffende afbeelding in een landelijk (Amsterdams) dagblad, dat precies mijn gevoel als Noorderling weergeeft.

Nederland wordt geregeerd als een Haagse, naar binnen gerichte provincie, met buitengewesten waarvan het nut niet wordt ingezien. De krankzinnig volle Randstad komt langzaam tot stilstand, terwijl er in de rest van het land ruimte zat is, die economisch nauwelijks uitgenut wordt. De arbeidsmarkt in de Randstad is overspannen, terwijl de noordelijke provincies (vooral Friesland) leeglopen omdat er onvoldoende werk is. De huizen in de Randstad zijn schreeuwend duur, terwijl er leegstand is in Delfzijl en Den Helder. Dagelijks staan er honderdduizenden mensen in de file of in overvolle treinen, omdat ze werk in de Randstad moeten doen dat daar - dankzij moderne communicatietechnieken - helemaal niet gedaan hoeft te worden. Zo kan minstens driekwart van de Haagse rijksambtenaren z'n werk makkelijk buiten de Randstad doen, want die doen uitsluitend wetsuitvoerend werk en hoeven dus helemaal niet tegen de politiek of beleidsmakers aan te schurken. Weg met die lui daar! Geef ze een kantoor in Groningen, Leeuwarden of Enschede. Hoeven ze niet langer in de file of een overvolle trein te zitten en kunnen ze ook een huis met een tuintje kopen. Zo krijgt de Randstad weer een beetje ruimte en profiteert de rest van Nederland ook mee van de economische groei.

Maar ja, vertel dat maar es aan een Haagse politicus, of aan Haagse ambtenaren. De eerste categorie vindt 't maar eng dat er in de rest van het land iets gebeurt en de tweede categorie wil geen macht prijsgeven, of wil dat alle collega's op de fiets zijn te bereiken.
Hetzelfde geldt voor onze 'nationale' luchthaven Schiphol. Dat ligt daar maar op stuitend dure Randstadgrond te liggen, met vijf banen vliegverkeer te verwerken dat andere luchthavens met twee banen kunnen doen. Sommige vliegtuigen taxiën langer dan dat ze in de lucht zijn. Er wordt gesproken over verplaatsing. En waar moet het heen? Niet richting de rest van Nederland, in een IJsselmeerpolder bijvoorbeeld, zodat het hele land er wat aan heeft. Nee, het moet op een schreeuwend duur eiland in de Noordzee. Dat is geen nationale luchthaven, da's een Randstadluchthaven waar de rest van het land nog minder aan zal hebben dan aan Schiphol.

En als het Noorden dan vraagt om een volwassen treinverbinding wordt het afgescheept met twee miljard euro. “Hier, heb je wat geld, en nou niet meer zeuren, want wij zijn met Belangrijke Zaken bezig”. De rest van Nederland is vanuit Den Haag gezien niet belangrijk. Er wonen waarschijnlijk te weinig kiezers. En 'de Noorderling' heeft geen grote bek, dat scheelt natuurlijk ook.

Stelletje arrogantelingen daar, in die krankzinnig overvolle Randstad. Laat ze er bij nader inzien ook maar in stikken. Dan maar wat minder economische voorspoed voor de rest van Nederland. Want: hoe verder van Den Haag, hoe hoger de levenskwaliteit - en dat is ook wat waard.

Geen opmerkingen: