donderdag 18 augustus 2011

Reclame - het liegen voorbij

Zoals ik al jaren geleden schreef: je kunt de waarheid verbuigen, je kunt liegen, maar het ergste is wel reclame maken.

Zo kwam ik vandaag deze leugenachtige tekst tegen op een Monatoetje, met de suggestie dat pudding zo goed is voor je relatie. Geen onderbouwing, geen verdere uitleg, alleen maar suggestie. Die nergens op slaat.
Zo hebben mijn lief en ik de gewoonte om zo'n Monatoetje op een bordje te pleuren en er beiden van een kant aan te beginnen. Mijn lief houdt niet van de saus, dus ze begint van onderen te graven, waardoor de pudding subiet haar kant op valt. Gelukkig kan onze relatie wel wat hebben, maar de pogingen om 'r dat af te leren hebben heel wat ferme woorden gekost. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om dan zelf maar snel de saus er vanaf te lepelen voordat haar pudding-ondermijnende activiteiten effect kunnen hebben.
Verder eet ik naar de mening van mijn lief mijn deel van de pudding veel te snel op, waardoor zij onvoldoende aan haar trekken komt, qua pudding. Ook dat overleeft onze relatie wel, maar echt goed is zo'n pudding dus niet - ook en misschien wel vooral niet voor je relatie.

De reclamemakers in kwestie beseffen zelf kennelijk ook wel dat ze grote, opportunistische jokkebrokken zijn, getuige de pay-off: 'elke reden is een goede reden om te genieten van pudding, toch?'.
Ze snappen het zelf dus ook wel. Het maakt niet uit welke leugens ze verkopen, als het product maar verkoopt. Wat dat betreft lijkt reclame angstaanjagend veel op politiek. Maar daarover een volgende keer.

Geen opmerkingen: