vrijdag 7 september 2018

Augustus 1949 - werken aan Mat '46 bij Allan in Rotterdam


Mijn vader was elektrotechnicus en werkte rond 1949 bij Allan, of voluit Allan & Co´s Koninklijke Nederlandsche Fabrieken van Meubelen en Spoorwegmaterieel N.V., gevestigd in Rotterdam.

Pa (midden) en collega's Koster en Henk Veenhuis
De oorlog lag vers in de herinnering - het was de tijd van de wederopbouw. De Nederlandse Spoorwegen gebruikten nog stoomlocs, maar men was druk bezig om modern materieel te bestellen en in gebruik te nemen. Daaronder was een serie elektrische treinen genaamd Mat '46. Dat is kort spoors uit die tijd voor 'de serie treinen die we voor het eerst in 1946 in dienst namen'. Je had ook Mat '35, Mat '36, Mat '40 en Mat '54. Veel fantasie hadden de naamgevers van treinen toen niet.

Mat '46 werd gebouwd van 1946 tot 1952 door de drie grote fabrieken van spoor- en tramwegmaterieel die Nederland toen nog kende: Werkspoor, Beijnes - en Allan dus.

Mat '46 - 'bak' Ck 244
De foto's bewijzen: Pa werkte in augustus 1949 aan Mat '46, aan een treinstel waarvan in elk geval 'Bak Ck 244' deel uitmaakte. Het was een elektrisch treinstel, maar het kon op dat moment niet uit zichzelf rijden, want er zaten nog tijdelijke, motorloze draaistellen onder.

Collega Veenhuis met schroevendraaier en Pa, met 'bloedblaar' op en combinatietang in de aanslag
Ik ken deze foto's uit m'n kindertijd, maar ik weet er verder niet veel van. Hoewel Pa een treintjesliefhebber was en later werkende modelstoomlocs op schaal 1:32, 1:12 en uiteindelijk 1:8 bouwde, leek hij niet trots te zijn op zijn werk aan echt treinmaterieel.

Uiterst modieus werkliedenhoofddeksel voor die tijd, zo'n bloedblaar
Pa kan niet heel lang bij Allan gewerkt hebben, want ik hoorde er nooit verhalen van 'm over en ik ken geen andere foto's uit deze tijd.

Pa was hier 27 jaar oud - nog een heel werkzaam leven voor zich
Mat '46 leverde zijn bijdrage aan het reizigersvervoer in Nederland van 1946 tot 1983. Alleen treinstel EID2 273 is bewaard gebleven in de collectie van het Nederlands Spoorwegmuseum.

Volgens het alwetende internet is destijds voor de isolatie van deze treinen gebruik gemaakt van asbest. Pa overleed in april 2011 op 89-jarige leeftijd, aan de gevolgen van mesothelioom. Dat is een vorm van longkanker die in 80% van de gevallen wordt veroorzaakt door blootstelling aan asbest. Het kan tien tot zestig jaar duren voor de ziekte zich openbaart.


vrijdag 12 januari 2018

Juridisch geneuzel

De Nationale Ombudsman heeft een belangrijke rol bij het platslaan van de gevolgen van het gedrag van overheden. De kloof tussen (rijks)overheden en burgers is gigantisch en lijkt alleen maar te groeien. Als het werkelijk pijnlijk is, wordt het tijd om dat zo duidelijk mogelijk te benoemen. En dat doet onze Nationale Ombudsman:


Als jurist vind ik dit fantastisch. Het recht, juridische kaders, je hebt het nodig om een ingewikkelde maatschappij te laten functioneren. Maar het mag geen maatschappelijke belemmering worden. En in Groningse gasdossier is het dat te vaak wel. Mensen worden vermalen in ingewikkeld stelsel dat door juristen in opdracht van bestuurders is geschapen. Juristen hebben helaas nog wel eens de neiging om zaken juridisch zo goed mogelijk te regelen, 'dicht te spijkeren'. Dan krijg je een juridisch keurslijf waarin burgers nauwelijks nog kunnen ademhalen. Onleesbare (en onwerkbare) contracten en regels zijn te vaak het resultaat. Het is juridisch ongetwijfeld heel goed en veilig, maar de maatschappij heeft er niet zoveel aan.

Ik vind het geweldig dat onze Nationale Ombudsman, die zelf ook jurist is, nu eens geen blad voor de mond neemt. Het is nodig en het is ook nodig dat zowel de bestuurders als de juristen die voor het juridisch geneuzel verantwoordelijk zijn hier goede nota van nemen en hun gedrag aanpassen.